Minime Pasaulinę maisto saugos dieną

Pasaulyje trečią kartą minima maisto saugos diena. 2018 metų birželio 7 dieną Jungtinių Tautų (JT) Generalinė asamblėja paskelbė siekį stiprinti maisto produktų apsaugą, kad sumažėtų per maistą plintančių ligų. Netrukus ją palaikė Pasaulio sveikatos organizacija PSO bei paragino šalių narių vyriausybes ir organizacijas prisidėti puoselėjant saugaus maisto iniciatyvas.

Tarptautiniu lygiu buvo patvirtintos penkios svarbiausios gairės, užtikrinančios maisto saugumą:

1. Užtikrinti, kad maistas būtų saugus – vyriausybės privalo užtikrinti saugų ir maistingą maistą visiems gyventojams.

2. Auginti saugiai  – žemės ūkio ir maisto gamintojai perima ir dalijasi gerąja praktika.

3. Saugiai laikyti – verslas turi užtikrinti, kad maistas yra saugus.

4. Žinoti, kas saugu – vartotojai turi sužinoti daugiau apie saugų ir sveiką maistą.

5. Susitelkti saugaus maisto vardan dirbti kartu, kad saugiai maitintumėmės ir būtume sveiki.

Šios gairės paskatino naują požiūrį į maisto saugą, davė impulsą naujiems projektams bei iniciatyvoms tiek pasauliniu, tiek vietiniu lygiu. JT palaikiusi Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) iškėlė šūkį „maisto saugumas – kiekvieno rūpestis” ir pabrėžė, kad „saugus maistas šiandien – gera sveikata rytoj”. Prieš dvejus metus EFSA atlikta Europos vartotojų apklausa parodė, kad daugumai europiečių labai rūpi maisto kokybė, ypač – pesticidų, hormonų bei steroidų kiekis auginant ir ruošiant maisto produktus. Tyrimo rezultatai nubrėžė naujus tikslus vyriausybėms bei organizacijoms ir padėjo dar labiau išgryninti veiklos kryptis, įsigilinant ne tik į vartotojų lūkesčius.

Lietuvoje maisto produktų kokybę ir saugą kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), o Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje nuolat atliekami maisto mėginių tyrimai. Tarnybos inspektoriai bei specialistai konsultuoja verslą, kaip užtikrinti maisto auginimo ir apdorojimo saugumą bei padeda užkirsti kelią, kad nesaugus maistas nepatektų žmonėms.

„Pirmiausia norėčiau pabrėžti, kad visas maistas rinkoje tikrai yra saugus ir vartotojai gali valgyti ir vartoti kokybišką bei sveiką maistą. Tai rodo patikrinimų ir laboratorinių tyrimų statistika. Lietuvoje su maistu susijusių laboratorinių tyrimų atliekama beveik 1,5 milijono ir tik nepilni 3 procentai visų mėginių neatitinka keliamų reikalavimų. Daugiausia dėmesio, ypatingai šiltuoju metų laiku, VMVT skiria greitai gendančiam gyvūninės kilmės maistui – žuviai, mėsai, kiaušiniams, pieno gaminiams. Šių produktų mėginių kasmet ištiriama daugiau nei 4,5 tūkstančio”, – interviu LRT radijo laidai „Ryto garsai” Pasaulinę maisto dieną kalbėjo VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Mantas Staškevičius teigia, kad už maisto saugą atsakingi tiek gamintojai, tiek tiekėjai bei prekybininkai, tačiau ir patys vartotojai turėtų daugiau dėmesio kreipti į tai, kaip maistas yra ruošiamas ir saugomas, ar nepasibaigęs jo galiojimo laikas. M. Staškevičiaus teigimu, visgi, daugiausia su maistu susijusių ligų ar apsinuodijimų dažniausiai fiksuojama šeimose, todėl akivaizdu, kad maisto saugumu turime pasirūpinti ir patys.

Maloni staigmena, pasak VMVT direktoriaus, yra tai, jog keičiasi Lietuvos žmonių požiūris į maisto kokybę. Jeigu prieš kelis metus, Eurobarometro” atliktos apklausos duomenimis, lietuviams vienas svarbiausių kriterijų, renkantis produktus, buvo kaina, tai dabar daug svarbiau produkto sudėtis ir kokybė. „Vis daugiau vartotojų mūsų šalyje skaito etiketes, o tai yra labai gerai”, – sako Mantas Staškevičius.

„Šiame laikmetyje užtikrinti vartotojų apsaugą visoje maisto grandinėje dėl įvairių rizikų yra sudėtingiau nei bet kada. Todėl labai svarbu toliau tobulinti bei plėtoti veiksmingą reagavimo mechanizmą, siekiant užkirsti kelią sukčiavimui, nuolat keistis duomenimis ir gerąja darbo patirtimi tarp kompetentingų institucijų ekspertų“, – akcentavo VMVT direktoriaus pavaduotoja Jurgita Bakasėnienė, Pasaulinės maisto saugos dienos proga kalbėjusi Baltijos asamblėjoje, Sveikatos, socialinės gerovės ir šeimos reikalų komiteto posėdyje.

Pasak J. Bakasėnienės, Europos vartotojai yra vieni geriausiai apsaugotų ir informuotų apie galimas rizikas maisto gamybos, perdirbimo ir realizacimo grandyse. ES maisto maisto saugos sistema suteikia kiekvienam Europos piliečiui teisę žinoti, kaip gaminamas, perdirbamas, pakuojamas, ženklinamas etiketėmis ir parduodamas jų valgomas maistas. Kaip dalį šios sistemos EFSA išskiria nešališkus ekspertus, kurie vertindami galimas rizikas, analizuoja mokslinių tyrimų duomenis. Be to, EFSA bendradarbiauja su nacionalinėmis maisto saugos institucijomis, nacionaliniais partneriais ir tarptautinėmis įstaigomis visoje Europoje, kad europiečiai galėtų ramiai mėgautis savo patiekalais.

Šią Pasaulinę maisto saugos dieną EFSA pradeda savo komunikacijos kampaniją #EUChooseSafeFood, kuri vyks visą 2021 m. vasarą. Ja siekiama didinti informuotumą apie maisto produktus ir papasakoti apie mokslininkus, dirbančius maisto saugumo srityje. Pagrindinis kampanijos tikslas yra paskatinti piliečius kritiškai mąstyti apie kasdienį maisto pasirinkimą.

Kviečiame nelikti abejingais, domėtis maistu, kurį valgome ir dalintis žiniomis su kitais!

Atnaujinta:
2021-06-08
Atgal